Suulla on väliä

14.1.2020 15:54
Current/Health
Piirroskuva suusta. Kuvassa näkyy avatun suun ylähuuli ja ylähampaat.

Hampaiden reikiintyminen ei ole enää Pohjoismaissa suunhoidon ykkösongelma, vaan huomio on kääntynyt ikeniin. GUM-tuotteet auttavat pitämään myös ikenet kunnossa.

Pohjoismaiden suunhoidon markkinat ovat muuttuneet viime vuosina. Hampaiden reikiintyminen ei enää olekaan suurin ongelma suunhoidon saralla.

Lukujen valossa me pohjoismaalaiset olemme muita eurooppalaisia ahkerampia harjaamaan hampaitamme. Se on meillä melkeinpä geeneissä. Pidämme suumme erittäin hyvässä kunnossa ja opetamme myös lapsiamme harjaamaan hampaitaan, sanoo Sunstar Scandinavian markkinointipäällikkö Joanna Larsson.

Hampaiden sijasta suun hoidossa keskitytäänkin nykyisin ikeniin.

Ihmiset elävät pidempään. On parempi pitää kiinni omista hampaista, sillä ne ovat aina paremmat kuin esimerkiksi implantit tai tekohampaat. Kysymys kuuluukin, miten omat hampaat voi säilyttää suussa mahdollisimman pitkään.

Suu on osa kokonaisterveyttä

Huonolla suunhoidolla voi olla ikäviä seurauksia.

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet suun yhteyden muuhun kehoon sekä suun terveyden ja kokonaisterveyden välisen vahvan linkin. Tiedämme nyt, että suun bakteerit kulkeutuvat ienongelmien kautta verenkiertoon.

Hampaan kiinnityskudosten tulehdus – parodontiitti – voi pahentaa olemassa olevien sairauksien oireita tai jopa aiheuttaa uusia sairauksia. Diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat esimerkkejä tällaisista sairauksista.

Suu vaikuttaa koko kehoon, Joanna Larsson summaa.

Sunstarin GUM-tuotesarja pureutuu tähän ongelmaan. GUM on korkealaatuinen, vain apteekeissa myytävä suunhoidon tuotesarja.

Pohjoismaista yhteistyötä

Joanna Larsson tekee pohjoismaisen verkostonsa kanssa tiivistä yhteistyötä. Suomessa kumppani on Tamro, joka on toiminut GUM-tuotteiden jakelijana kymmenisen vuotta.

Jo yhdeksän vuotta Sunstarilla työskennellyt Larsson tuntee Pohjoismaiden suunhoidon markkinat kuin omat taskunsa. Hän tietää, että kaikki markkinat eivät ole samanlaisia. Esimerkiksi Suomessa kuluttajat ovat tottuneet ostamaan hammasharjansa ja hammasväliharjansa marketeista, kun taas Ruotsissa ja Norjassa myynti keskittyy paljolti apteekkeihin.

GUM-tuotteiden myynti on lähtenyt viime vuosina selvään nousuun.

Myyntimme Suomessa on kolminkertaistunut vuodesta 2013, ja kaikissa Pohjoismaissa on päästy kaksinumeroisiin kasvulukuihin – vaikka kokonaismarkkinat eivät ole kasvaneet. Luulen, että olemme löytäneet oman roolimme. Toisaalta apteekeissa on valtava tarve uusille kannattaville tuoteryhmille, Joanna Larsson arvioi.

GUM-tuotteilla on tällä hetkellä Suomen suunhoitotuotteiden apteekkimarkkinoista noin 24 prosentin siivu.

Suosittelut kantavat

Suunhoidon ammattilaisilla on tärkeä tehtävä tuotekehityksessä ja viestin viemisessä kuluttajille. Suuhygienistit neuvovat usein asiakasta menemään apteekkiin.

Tamron tuotemyynti- ja tuoteryhmähallinnan asiakasryhmäpäällikkö Jori Pisilä on havainnut saman.

Suunhoidon ammattilaiset tietävät, mistä tuotteista on asiakkaalle hyötyä. Heidän kauttaan me Tamrolla saamme tietoa, joka tukee meitä ja apteekkeja kuluttajien auttamisessa. GUMilla on erinomaisia tuotteita, joita ammattilaiset mielellään suosittelevat.

Sunstar

  • Perustettu vuonna 1932 Japanissa.
  • Aloitti valmistamalla polkupyöränosia ja pyöränkumiliimaa. Ryhtyi myöhemmin pakkaamaan liimatuubeihin hammastahnaa.
  • Valmistaa suunhoitotuotteita, muun muassa GUM Paroex -suuvettä ja GUM Soft-Picks -hammasväliharjoja.
  • Valmistaa myös muita terveystuotteita, kemikaaleja ja moottoripyöränosia.

GUM-tuotteiden markkinoijana Tamro suunnittelee apteekeille, kuluttajille ja ammattilaisille kohdistetut markkinointitoimenpiteet Suomessa.

Tamron edustajat vierailevat apteekeissa kertomassa GUM-tuotteista ja kouluttamassa apteekkihenkilökuntaa suun terveydestä ja siihen liittyvästä asiakaspalvelusta. Tamron oma suuhygienisti käy hammaslääkäriasemilla ja muissa terveydenhoidon yksiköissä puhumassa suun terveydestä ja kouluttaa suunhoidon ammattilaisia, farmasisteja sekä suunhoidon ja farmasian opiskelijoita. Jos apteekeilla on kysyttävää, hän osaa neuvoa.



TEKSTI: Marjo Kanerva

Artikkeli on julkaistu Tampuriini-lehdessä 4/2019.