Tuhannen ja yhden testin versiopäivitys - huolellinen suunnittelu takaa laadun

12.1.2022 16:18
Ajankohtaista/Innovations
koodin lukulaite varastossa

Tamrossa on meneillään tuotannonohjausjärjestelmän ohjelmistoversion päivitysprojekti. Sen sujuvan läpimenon varmistamiseksi testataan lukematon määrä prosesseja koko toimitusketju huomioiden.

Onnistuneen versiopäivityksen taustalla on tarkka suunnittelu, jossa prosessit tunnistetaan ja niiden toimivuus järjestelmäympäristössä testataan ja dokumentoidaan. Päivityksen yhteydessä tehdään yli 1000 testiä yli 50 testaajan voimin.

Toiminnanohjausjärjestelmä on Tamron toimitusketjun sydän ja kaikki päivitykset sekä korjaukset sen toimintaan tehdään huolellisesti suunnitellen. 

- Ensin päivitettiin yli 120 prosessikuvausta, joiden toimivuus validoitiin yli 750 testillä, kertoo testausta koordinoiva logistiikan asiantuntija Leena Julin-Järvelä. – Tämän jälkeen testausta jatketaan End-to-End-testaukseen, johon osallistuu joka osastolta myös liiketoiminnan edustajia.

Päivitysprojektin parissa työskentelee toimijoita koko konsernin laajuudelta: PHOENIX-konsernin IT-osasto, Tamron paikallinen IT-organisaatio sekä tiimit, jotka vastaavat toimitusketjusta ja liiketoiminnoista. Projekti etenee ketterästi 2–3 viikon sprinteissä. Työ aloitettiin maaliskuussa 2021 ja saadaan päätökseen maaliskuussa 2022.

Projektipäällikkö Mari Suominen luotsaa versiopäivitystestaamisen eri vaiheita luottavaisesti vankalla ammattitaidolla.

- Prosessien testausta seuraavat Fail Over -testi, suorituskykytestaus ja Dry run –kierrokset. Fail Over -testissä varmistetaan, että järjestelmä ja arkkitehtuuri pystyy käsittelemään palvelimiin tai ensisijaiseen palvelinkeskukseen kohdistuvat vikatilanteet ja tarkennetaan suunnitelmaa mahdollisen vikatilanteen varalle, Mari kuvailee.

Suorituskykytestauksessa järjestelmän kapasiteettia ja käyttöliittymän toimivuutta testataan etukäteen määriteltyjä vaatimuksia vasten, esim. kuinka monta sekuntia järjestelmään kirjautuminen saa kestää tai kuinka monta ostoriviä järjestelmän täytyy tunnissa pystyä käsittelemään.

50 erilaista End-to-End-testiketjua aina ostotilauksesta lähetyksen vastaanottoon, myyntitilauksesta toimitukseen ja raportointiin tuovat varmuutta siihen, että yksittäiset toiminnot toimivat myös oikeina ketjuina ja niiden välissä tapahtuvat tausta-ajot ja integraatiot toimivat, kuten nykytuotannossa.

Dry run -testissä harjoitellaan tuotantoon siirtyminen minuuttiaikataululla. Mukana tässä ovat myös järjestelmätoimittajat.  Dry run -testejä voidaan tehdä useita, sillä tässä vaiheessa varmistetaan tuotantoon siirtyminen jouhevasti.

Kaikki vaiheet dokumentoidaan perusteellisesti, sillä dokumentaatio on erittäin tärkeä osa päivitystä. Tekeminen validoidaan laajasti Tamron laatujärjestelmään. Näin varmistetaan, että FIMEA, standardointitahot sekä lääke- ja terveystuoteyritykset voivat milloin tahansa tarkistaa tuotantojärjestelmän rakenteen ja toiminnallisuudet.

Asiakkaillemme suuri osa versionpäivitystyöstä ei näy mitenkään, vaan kaikki tehdään taustalla toiminnan pyöriessä normaalisti.

- Testausvaiheet, jotka edellyttävät järjestelmien huoltokatkoa, tehdään pääsääntöisesti viikonloppu- ja yöaikaan, jolloin katko vaikuttaa mahdollisimman vähän asiakkaidemme työhön, toteaa Mari.

- Päivitysprojekti on ollut pitkä ja olemme jo loppusuoralla testauksissa. Tällaisissa projekteissa näkyy aina hyvin tamrolaisten saumaton yhteistyö myös osastojen välillä. Olemme saaneet mukaan huippuosaajia joka toiminnoista ja ponnistelemme vielä viimeiset testivaiheet valmiiksi, lupaa Leena.