Tuotteita Tamron historian varrelta: Nolla Käsidesivaahto tähtää maailmalle

21.1.2021 8:00
Ajankohtaista/Society
Tuotteita Tamron historian varrelta_Nolla_käsidesivaahto

Kotimainen, täysin alkoholiton Nolla Käsidesivaahto on merkittävä innovaatio. Teknologiayhtiö Nolla Antimicrobialin keväällä 2020 lanseeraama tuote pyrkii myös ulkomaisille markkinoille. Tamro on käsidesivaahdon jakelija. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esitellään tuotteita ja toimintaa Tamron 125-vuotisen taipaleen varrelta.

Koronaviruksen leviäminen maailmalla vuonna 2020 on muuttanut pysyvästi ihmisten suhtautumisen käsien desinfiointiin. Aiemmin käsidesiä oli totuttu käyttämään esimerkiksi sairaaloissa, mutta nyt siitä on tullut luonnollinen osa arkeamme kaikkialla.

Tamro aloitti koronakeväänä yhteistyön antimikrobisia tuotteita valmistavan suomalaisen teknologiayhtiö Nolla Antimicrobialin kanssa.

Nollan käsidesivaahto on alkoholiton ja hajusteeton avainlipputuote. Allergia-, iho-, ja astmaliiton tunnuksen saaneen tuotteen juju on yhtiön patentoimassa hopeapolymeeriteknologiassa, joka pitää bakteerit ja virukset loitolla.

Mitä kaikkea käsien desinfioimisen historiaan kuuluukaan, ja millaista on Tamron ja Nolla Antimicrobialin yhteistyö? Tamron avainasiakaspäällikkö Ulla Sääski ja Nolla Antimicrobialin hallituksen jäsen ja yhtiön myynnistä vastaava Mika Virkki kertovat.

Historia: Lapsivuodekuolleisuus väheni klooriveden avulla

Käsien desinfioinnin historia ulottuu lääketieteessä 1840-luvulle ja itävaltaunkarilaisen lääkärin Ignaz Semmelweisin havaintoon. Semmelweis selvitti, että Wienin synnytysyksiköissä lääkäreiden hoitamissa synnytyksissä lapsivuodekuolleisuus oli pahimmillaan 16 prosenttia, kun taas kätilöiden hoitamissa synnytyksissä luku oli vain 7,5 prosenttia.

Semmelweis havaitsi, että lääkärit ja opiskelijat toivat ”kuoleman partikkelit” käsissään synnytyssaliin. Kun lääkärit ja opiskelijat alkoivat vuonna 1847 käyttää käsien desinfioimiseen klooriliuosta vesi- ja saippuapesun sijaan, lapsivuodekuolleisuus väheni samalle tasolle kuin kätilöiden hoitamissa synnytyksissä.

1900-luvulla tutkittiin aktiivisesti käsien pesun ja desinfioinnin vaikutuksia bakteerien ja virusten leviämiseen. 1930-luvulla markkinoille ilmestyi esimerkiksi saksalaisen lääkärin Gerhard Domagkin kehittämä Zephirol-niminen liuos, joka sopi paitsi pintojen puhdistamiseen, myös käsien ja ihon desinfioimiseen.

Käsihuuhteen käytön lisääntymisen ja hoitoon liittyvien infektioiden vähentymisen välistä yhteyttä tutkittiin myös Geneven yliopistosairaalassa 1990-luvulla. Tutkimuksessa selvisi, että kun käsihuuhteen kulutus kasvoi, hoitoihin liittyvät infektiot vähenivät merkittävästi.

Eurooppalaisessa sairaanhoidossa käsihygienia on toteutettu jo pitkään käsihuuhteella, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa käsihuuhteen käyttö tuli saippuapesun vaihtoehdoksi vasta vuonna 2002.

- Jakelussamme on vuosikymmenien aikana ollut käsidesejä, mutta niiden osuus on ollut suhteellisen pieni verrattuna esimerkiksi lääkkeisiin, Tamron avainasiakaspäällikkö Ulla Sääski avaa Tamron käsidesihistoriaa.

Tuote: Suomalainen avainlipputuote sopii herkälle iholle

Suomalainen teknologiayhtiö Nolla Antimicrobial Oy toi keväällä 2020 markkinoille aivan uudenlaisen kotimaisen innovaation: alkoholittoman käsidesivaahdon, joka tuhoaa bakteereja, hiivoja ja viruksia, myös COVID-19 aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen. Alkoholittomuutensa ansiosta tuote sopii erinomaisesti jatkuvaan käyttöön myös herkälle iholle.

Alkoholin sijaan tuotteen koostumuksessa on aktiiviaineena hyödynnetty patentoitua Nolla™ Silver Polymer Technology -hopeapolymeeriteknologiaa, joka hyödyntää bakteereja ja viruksia tuhoavaa hopeaa sen pienimmässä eli ionisessa muodossa. Teknologialla on saatu erinomaisia tuloksia muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n listaamiin TOP5-superbakteereihin.

Vuosi 2019 oli yhtiölle käänteentekevä. Nolla Antimicrobial alkoi soveltaa teknologiaa kuluttajatuotteisiin – syntyi muun muassa nyt markkinoilla oleva käsidesivaahto. Samalla yhtiön omistajapohja vahvistui ja kasvoi.

Tamron valinta jakelu- ja yhteistyökumppaniksi oli Virkin mukaan luontevaa.

- Olimme yhtiönä vielä melko tuntematon, joten halusimme valita jakelukumppaniksemme tunnettuna ja asiantuntevana profiloituneen yrityksen. Tamron historia luotettavana jakelijana sekä kattava jakeluverkosto ratkaisivat päätöksen, yhtiön myynnistä vastaava Mika Virkki sanoo.  

Tamron rooli: ”Pohdimme yhdessä tuotetietoisuuden kasvattamista ja kysyntään vastaamista”

Nolla Käsidesi on Tamron Ulla Sääsken mukaan merkittävä suomalainen innovaatio.

- Huolehdimme käsidesivaahdon jakelun apteekeille, sairaaloille ja päivittäistavarakaupoille. Lisäksi sparraamme yritystä viemään tuotetta tulevaisuudessa myös Suomen rajojen ulkopuolelle, Sääski kertoo.

Tamron rooli kumppanuudessa on myös konsultoiva.

- Pohdimme yhdessä Nolla Antimicrobialin kanssa, miten voimme kasvattaa kuluttajien tuotetietoisuutta, vastata nopeasti kasvaneeseen kysyntään ja edistää myyntiä. Yhteistyömme on ollut vilkasta ja käymme keskusteluja puhelimitse ja kasvokkain. Autamme myös asiakaspalvelussa ja tiedotuksessa.

Mika Virkki pitää Tamron roolia yhtiön toiminnan alkuvaiheessa erittäin tärkeänä.

- Esimerkiksi apteekkeja on Suomessa ainakin kuutisen sataa ja tilatut määrät per yksittäinen apteekki ovat suhteellisen pieniä. Tamrolla on valmis toimitusprosessi tässäkin tapauksessa. Emme yksin kykenisi tarjoamaan apteekeille vastaavia toimitusaikoja ja joustavuutta, Virkki sanoo.

Virkin mukaan Tamro tuntee alan markkinat ja tarjoaa oppia myös Nolla Antimicrobialin väelle.

- Olemme saaneet Tamrolta erinomaista kokemusta ja näkemystä esimerkiksi kuluttajamyynnistä apteekkikanavaan. Koska Tamro kuuluu Euroopan johtavaan terveystoimialan palveluiden tuottajaan PHOENIX-konserniin, he pystyvät auttamaan meitä konsernin muiden maayhtiöidensä kontaktoinnissa ja edesauttamaan sitä kautta Nollan tuotteiden jakelun laajentumista Euroopassa.

 

Käsien desinfioinnin historian lähteinä käytetty myös: Duodecimlehti.fi, bayer.com

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käsihygieniaohjeet: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasihygieniaohjeet-ammattilaisille