Harva muistaa, että Tamron pitkään historiaan kuuluu myös lääkkeiden valmistus. Särkyihin ja kolotuksiin mainostettu Hota-pulveri oli niin suosittu, että se oli mukana jopa suomalaisten elinkustannusindeksissä. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esitellään tuotteita ja toimintaa Tamron 125-vuotisen taipaleen varrelta.
”Poistakaa tuska ja kuume. Kun päätä pakottaa niin, että se tuntuu halkeavan tai kun kuume puistattaa ruumista ja sydän tykyttää kuin hädissään, antakaa sairaalle HOTA-pulveria. Se auttaa nopeasti ja tehokkaasti. Tuska vaimenee, sairas rauhoittuu ja pian hän vaipuu syvään terveelliseen uneen.”
Hota-pulverin vuosikymmenien takainen mainosteksti lupailee pikaista helpotusta särkyyn ja kolotukseen. Vuonna 1929 markkinoille tullut Hota-pulveri oli alkujaan tamperelaisen lääketehdas Starin menestystuote ja myös yksi Tamron myöhemmin valmistamista lääkkeistä. Mielikuvissa pulveri oli kivuliaan Suomen kansan pelastaja, ja sen suuret mainoskilvet loivat lohtua pimeneviin iltoihin. Virkistävään Hotaan uskottiin – kielelle pöllähtävää pulveria nautittiin tilanteessa kuin tilanteessa.
Muistatko, mitä kaikkea tuon hittituotteen vuosikymmeniin oikein mahtuikaan?
Historia: Aikansa hittituote oli mukana jopa elinkustannusindeksissä
1929 markkinoille tullut edullinen ja maineeltaan tehokas Hota-pulveri sisälsi aspiriinia, fenasetiiniä, C-vitamiinia, kolapähkinää ja kofeiinia. Se oli Starilla työskennelleen kemistin, sittemmin myös Starin hallituksen jäsenen, Helge Aspelundin käsialaa.
Alkujaan pulverissa oli myös Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa guarana-tahnaa, joka sittemmin vaihtui kofeiiniksi. Myös fenasetiini korvattiin myöhemmin muulla ainesosalla, sillä parasetamolia muistuttavan kipu- ja kuumelääkkeen sivuvaikutuksena havaittiin munuaisvaurioita.
Kipujen ja kolotusten viejänä markkinoitua Hota-pulveria kaadettiin suoraan suuhun tai liuotettiin lasilliseen vettä. Sen makua kuvailtiin karvaaksi.
Hota-pulverin nimen keksi kauppamatkustaja Tor Borg. Valmisteen tunnetuimmassa pakkauksessa on sulkapäähineeseen pukeutuneen intiaanin kuva keltaisella ja tummansinisellä taustalla. Hota tarkoittaakin alkuperäiskansalle pyhää kukkaa. Siksi lääkettä kutsuttiin myös intiaanipulveriksi. Hota-pulveria myytiin ”Hota-lippuja” sisältävissä pusseissa sekä linimenttinä.
Hota-pulverin tuotanto kääntyi 1950-luvulla laskuun. Se menetti suosiotaan saksalaisen kemistin kehittämälle Aspirin-tulehduskipulääkkeelle, ja pulveri sai väistyä tablettien tieltä.
Aikanaan Hota-pulverin käyttö oli niin laajaa, että sen hinta oli mukana suomalaisten elinkustannusindeksissä.
Tamron rooli: Viipurin sivuliike valmisti sotilaille 10 000 pulveriannosta päivässä
Tamron historiaan kuuluu myös lääkkeiden valmistusta. Hota-pulveri kuului Tamron valmistamien lääkkeiden joukkoon, ja talvisodan aikana Tamron Viipurin sivuliike valmisti sotilaille 10 000 pulveria päivässä.
Hota-pulverin markkinoille tuoneella lääketehdas Starilla on merkittävä rooli suomalaisessa lääkehistoriassa. Vuonna 1922 perustettu Star syntyi, kun vuonna 1907 perustettu Tampereen Rohdoskauppa erotti tehdastoiminnan tukku- ja vähittäisliiketoiminnasta.
Star oli täten osa Tamron alkuvaiheita, sillä vuonna 1971 Tampereen Rohdoskaupasta jo aiemmin nimensä Tampereen Rohdokseksi vaihtanut yritys ja lääkeyritys Oy Aurum-Pharmakom Ab fuusioituvat Tamroksi.
Samalla vuosikymmenellä Tamro palasi juurilleen lääketukkuriksi ja lääkkeiden valmistus väheni. Valmistus loppui kokonaan vuonna 1987. Hota-pulverin valmistus siirtyi myöhemmin Leirakselle, nykyiselle Scheringille.
Tamro toimi kuitenkin Hota-pulverin jakelijana sen synnystä 1990-luvun loppuun saakka, jolloin tuote vedettiin pois markkinoilta. Lääkelaitos perui Hota-pulverin myyntiluvan vuonna 1998.
Hota-pulverin ainesosat eivät varsinaisesti olleet kiellettyjen listalla, mutta kaksi vaikuttavaa tulehduskipulääkettä yhdessä valmisteessa oli Lääkelaitoksen linjauksen vastainen. Myös Bamyco-, ja Ring-valmisteiden myyntiluvat peruttiin, sillä nekin sisälsivät useita vaikuttavia aineita.
Lähes 70 vuotta myynnissä olleen monen sukupolven suosikkituotteen elinkaari oli tullut tiensä päähän.
Lähteet Tamron lisäksi hs.fi, yle.fi, marmai.fi, is.fi, tampereelta.blogspot.com